OPL Anbefaler - SOMAJeg tror alle kunne hatt både nytte og glede av å spille gjennom SOMA.


«OppLANere Anbefaler» er en spalte hvor alle medlemmer kan anbefale spill, filmer, bøker, eller musikk til andre medlemmer. Ta kontakt med styret på Discord om du kunne tenke deg å skrive din egen anbefaling.


Gaming er ofte en flukt fra virkeligheten. Greit, man spiller gjerne krigsspill, eller som hemmelig agent. Men jeg har ikke sjelden satt meg ned for å spille superhelt, eller mutant, eller trollmann. I de senere åra har det blitt vanligere med spill som for eksempel Life Is Strange, som lar spilleren gå gjennom noen ganske realistiske handlingsforløp. The Walking Dead kan på en måte også nevnes, for selv om handlingen utspiller seg i en verden hvor zombier har nær tatt over, så er det det mellommenneskelige som er trekkplasteret og det som drar en inn i spilluniverset.

Så da jeg satte med ned med SOMA hadde jeg tenkt å spille et scifi-spill jeg, i en undersjøisk verden med roboter. Det var det jeg hadde hørt om spillet, og i tillegg at det skulle være ganske mye filosofi og store spørsmål å tenke på. Jeg var ikke forberedt på at spillet skulle møte meg i døra i den graden det gjorde, tvinge meg ned på stol, stikke lampa i trynet mitt i beste krimserie-stil og stille meg vonde spørsmål om hva jeg egentlig mener om livet. Flere ganger i løpet av spillet stoppet jeg opp, fordi spillet rett og slett krevde at jeg tok et valg som føltes mye virkeligere enn det jeg forventa. I en av spillets mange emosjonelle scener gikk det så langt at jeg valgte å oppføre meg in-game slik jeg ville ha gjort i virkeligheten, uten at det jeg gjorde spilte noen som helst rolle for hva som ville skje videre i spillet. Dette bare fordi måten handlingen ble presentert på føltes så genuin og menneskelig.

Jeg synes det blir vanskelig å snakke lenge om SOMA uten å spoile for mye, så jeg må egentlig bare anbefale det først som sist. Spillet er ikke så vanskelig gameplaymessig. Det er noen trasige enkeltepisoder, men spillet er mer “walking simulator” enn det er horror, som jeg først trodde det skulle være (spillet er laget av Frictional Games, det samme selskapet som har laget spillene i Amnesia-serien). Cluet for meg var å lete opp alle muligheter til å lese og lytte til gamle logger i gangene og rommene du kommer til å besøke. Disse utvider og bygger opp under følelsen av at handlingen i spillet er noe som virkelig kunne ha skjedd.

Jeg tror alle kunne hatt både nytte og glede av å spille gjennom SOMA. Det stiller noen tunge spørsmål, og viser noen riktig mørke fremtidsvisjoner. Akkurat disse sidene ved spillet kan kanskje også være litt skremmende, men jeg tror at opplevelsen av å ha kjent litt ekstra på det å være menneske med hele seg vil være verdt det.

Spillet kan kjøpes for 200 kroner på Steam.

--- Anbefaling av Turges

 

SOMA

  • Utgivelse: 22. September 2015
  • Sjanger: Survival Horror (Singleplayer)
  • Utvikler: Frictional Games
  • Plattformer: Windows, OS X, Linux, PS4, Xbox One

 


OPL Anbefaler | Beanis | 03 Sep 2018

1 CommentsBeanis : 20 Sep 2018
Jeg vil også legge igjen et varmt ord for dette spillet. Det var utrolig nære ved å bli GOTY for meg i 2015, men endte på en sterk andreplass. Utrolig gjennomført spill med sterk og uhyggelig stemning som fucker noe så utrolig med hodet ditt (om man liker denslags). :D

Kommende Events

02

Jun
Årsmøte 2019
  • 18.00 - 21.00